از شهریور ماه سال 99، کاری رو در رادیولاله شروع کردم با این مضمون که فهرستی از اپیزودهایی برای هر ماه تهیه کنم که فکر می کنم ارزش شنیده شدن دارند. همین طور، از کاربران در توییتر هم درخواست کردم پیشنهاداتشون رو اضافه کنند که فهرست متنوع تر بشه و اپیزودهایی از پادکست هایی که من گوش نمی دم یا سلیقه من نیست هم در لیست بیاد.
این فهرست تا الان که آذرماه است فقط در کانال تلگرام رادیولاله منتشر شده، اما معمولا فهرست های پر و پیمونی می شه و حیفه که در کانال تلگرام گم بشه. به همین خاطر تصمیم گرفتم اینجا هم منتشرشون کنم که در آینده هم قابل ارجاع باشه.
چه اپیزودهایی در ماه کست معرفی می شوند؟
اپیزودهایی که شخص شخیص بنده، خانم لاله، سازنده رادیولاله، در ماه گذشته گوش داده ام و پیش خودم فکر کرده ام که به دلایل مختلف ارزشش رو داره که بقیه هم گوش کنند. دلایلی مثل سرگرم کننده بودن، جالب بودن، اطلاعات حیاتی داشتن و چیزهایی از این قبیل. به نظر می رسید لازم بود این توضیح رو بدم، چون گویا برای برخی دوستان این سوتفاهم پیش اومده بود که این فهرست، شامل تمام اپیزودهایی است که در ماه گذشته منتشر شده اند. خیر
در هر فهرست شما چیزی حول و حوش 30 اپیزود پیدا خواهید کرد در حالی که تعداد اپیزودهای منتشر شده پادکست های فارسی در طول یک ماه، از شماره بیرون است. البته قطعا از شماره بیرون نیست ولی من آماری ازشون ندارم و حدس می زنم بالای 400/500 اپیزود باشند.
طریقه مصرف
بسیار ساده. روی هر اپیزود، لینکی قرار داده ام که شامل لینک های اون اپیزود به اپلیکیشن های پادگیره. مثلا من خودم از کست باکس استفاده می کنم. وقتی روی لینک کلیک کنم، صفحه ای باز می شه که فهرستی از اپلیکیشن های مختلف به من می ده. وقتی روی کست باکس کلیک کنم، یا با انگشتم روش بزنم، اپیزود مورد نظر توی کست باکس باز می شه.
می تونید در جا اون اپیزود رو گوش کنید، یا مثل من به فهرست گوش دادنی هاتون اضافه کنید. اگر اپلیکیشنی که در اون پادکست گوش می دید در لینک مورد نظر هم نیست، کافیه پادکست رو در اپلیکیشنتون سرچ کنید و به اپیزود مورد نظر رجوع کنید.
هشتگ ها
این فهرست ها رو با هشتگ های #فهرست_شنو و #ماه_کست مشخص می کنم.
فرق این دو هشتگ چیه؟ ماه کست که فکر می کنم مشخص باشه. فهرست اپیزودهای پیشنهادی ماهانه
اما به جز این فهرست های ماهانه، فهرست های دیگه ای هم هستند. مثلا فهرستی از اپیزودهای مربوط به محمدرضا شجریان که در هفته پس از فوت ایشون منتشر شد. یا فهرستی از اپیزودهایی مربوط به موضوع تجاوز جنسی، در آن مدتی که موضوع تجاوز جنسی و #من_هم فضای ایرانی داغ شد. و همین طور موضوعات دیگری که ممکنه به تناسب پیش بیان. سعی می کنم به تدریج تمام فهرست ها رو در وب سایت هم بذارم.
این شما و این اولین ماه کست رادیولاله، شهریور ماه 99
اپیزودهای پیشنهادی ماه
1. «دموکراسی در کار» – سرمایه داری نظارتی
توضیح اپیزود: در سریال قسمت پانزدهم دموکراسی درکار به قلمرو و عرصه جدید سرمایهداری نظارتی میپردازیم که طی بیست سال گذشته خود را به عنوان فرم جدید سیستم اقتصادی سرمایهداری معرفی کرده است و در خلا قوانین و مقررات لازم به انباشت اولیه اطلاعات رفتاری مردم پرداخته است.
در بخش اول این قسمت به شباهتهای اقتصاد سرمایهداری نظارتی و سرمایهداری صنعتی در زمان تولدشان میپردازیم و مفهوم انباشت اولیه را در این دو فرم سرمایهداری باهم مقایسه میکنیم.
2. «پادکست رخ» – بی نظیر مثل هلن | داستان زندگی هلن کلر
توضیح اپیزود: داستان زندگی هلن کلر، دختر نابینا و ناشنوایی که تصور جهان از ظرفیت معلولین را تغییر داد. این اپیزود تقدیم به تمام کسانی که با چشم دل میبینند و با گوش جان گوش میکنند.
3. «پادکست رخ» – بزرگترین بریتانیایی | داستان زندگی چرچیل
توضیح اپیزود: بزرگ ترین بریتانیایی تاریخ یا سیاست مداری کثیف، فرشته نجات دنیا یا سمبل استعمار و استثمار، مقتدر و قوی یا دورنگ و دورو، چرچیل کی بود؟
4. «رادیو گیک» – اپیزود 101: اعترافات مارکوس هاچینز
توضیح اپیزود: توی این شماره از رادیوگیک، به سراغ داستان هکری میریم که خوبه شنیده بشه: مارکوس هاچینز. کسی که از یه زندگی روستایی ساده شروع کرد ولی به زودی پاش به زیرزمینهای تاریک و نمور باز شد. کسی که از اتاق خوابش اینترنت رو نجات داد؛ ولی اف بی آی بالاخره دستگیرش کرد؛ اونهم بعد از یک هفته پارتی سنگین! داستان مارکوس هاچینز رو بشنوین!
5. «رادیو سانسور» – من زمین را دوست دارم
توضیح اپیزود: در این اپیزود اولین قدمهای سینمای ایران رو در تجربه فیلمهای فانتزی رصد می کنیم.
توضیح اپیزود: آیا برنامه دورهمی سوپاپ اطمینان نظام است؟ و چند حاشیه دیگر
7. «اپیتومی بوکس» – خلیل ملکی-سیمای انسانی سوسیالیسم ایرانی
توضیح اپیزود: در این قسمت از پادکست، خلاصه کتاب “خلیل ملکی، سیمای انسانی سوسیالیسم ایرانی” نوشته همایون کاتوزیان رو میشنوید که توسط عبدالله کوثری ترجمه و توسط نشر مرکز منتشر شده.
توضیح اپیزود: آیا ما انسانها گونه پرست نیستیم؟ اگر نژاد پرستی و مردسالاری به معنی برتری دادن سفیدان بر سیاهان و مردان بر زنانه، آیا رفتار ما با حیوانات صاحب درک و صاحب درد مصداق گونه پرستی نیست؟
توضیح اپیزود: آیا فمینیسم تنها مختص زنان است؟ آیا زنان فمینیست از مردان متنفرند؟ آیا ما فمینیست هستیم؟ دایجست در قسمت بیست و هشتم برای شما تعریف میکند که فمینیسم چیست و فمینیستها چه میخواهند.
در این قسمت میشنویم که فمینیسم یک پدیدهٔ جدید نیست و پیشینهای به بلندای تاریخ انسانها دارد. همچنین با اهداف این مکتب فکری و انحرافاتی که در گذر سالیان در آن به وجود آمدهاند، آشنا میشویم.
10. «دایجست» – فلسطین و اسرائیل
توضیح اپیزود: تنش ۷۰ ساله میان فلسطین و اسرائیل، بر سر چیست؟ چرا هرقدر که میگذرد، اثری از صلح میان این دو نمیبینیم؟ قسمت بیست و نهم پادکست دایجست، ماجرای این درگیری طولانی در پرمناقشهترین نقطهی جهان را تعریف میکند. مثل همیشه، ریشههای این کدورت دیرینه را در دل تاریخ میجوییم و رد آن را تا امروز دنبال میکنیم.
تأثیر جنگها و تصمیمات بینالمللی را در آوارگی مردم این سرزمین میبینیم و با روشهای گذران زندگی این مردم آشنا میشویم.
11. «میدنایت کست» – چارلی چاپلین، ولگرد کوچولو
توضیح اپیزود: نمیشه زمانی رو تصور کرد که روی کرهزمین “چارلی چاپلین” وجود نداشته، چارلی چاپلین با کاراکتر “ولگرد کوچولو” اونقدر معروف شد که بعضی جاها تو دنیا مسیح و خدا رو نمیشناسند، اما به فیلم های چارلی چاپلین خندیدند.
12. «الف» – مهمان سرای دو دنیا
توضیح اپیزود: “مهمانسرای دو دنیا ” نمایشنامه ای تک پرده ای اثر اریک امانوئل اشمیت است که به موضوع مرگ و زندگی میپردازد. شخصیت های این نمایشنامه نه آنقدر زنده اند که زندگی کنند نه آنقدر مرده اند که به زنده ها فکر نکنند، آنها منتظرند نوبتشان شود.
13. «ایموزیک» – سرانجام خوش آقای کولی (یوزف هایدن _ قسمت دوم)
توضیح اپیزود: در این اپیزود در مورد سفر یوزف هایدن، آهنگساز اتریشی به لندن صحبت می کنم. یوزف هایدن از بزرگترین آهنگسازان دوران کلاسیک است .او دوست موتزارت و معلم بتهوون بوده.
پیشنهادات شما
گویا خیلی سر و صدا کرده.
توضیح پادکست: روایت تولد و زیست ابرقهرمان ها
2. «مستی و راستی» – صحبت های رام و مانی درباره فیلم لابستر
In this episode Mani and I review the Lobster by Yorgos Lanthimos. We delve into his deconstruction of relationships, tyrannical monogamy and loneliness.
4. «یک پنجره» – اپیزود اول: آکواریوم
پادکستی داستانی است که داستان های کوتاه می خونه و توضیح و تفسیر هم داره.
5. «استرینگ کست» – اپیزود اقتصاد توجه
توضیح اپیزود: داستان شبکهای فاسد، شکار اینترنتی یک انسان و هیولایی مرگبار
(متوجه نشدم کدوم اپیزودش رو پیشنهاد دادند)
توضیح پادکست: پادکست اقتصادی برای غیر اقتصاددانها گپ و گفتهای اقتصادی کاری از بچههای دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
7. «کاتبک» – اپیزود34: پپ گواردیولا؛ برنده دیدار نوابغ
پادکست کات بک هر هفته به بررسی فوتبال اروپا در لیگهای معتبر میپردازد.
توضیح اپیزود: در این قسمت سراغ دیدارهای اروپایی رفتیم و لیگ اروپا و لیگ قهرمانان اروپا را بررسی کردیم. مفصل وضعیت تیمهای اینتر، یوونتوس و سیتی رو بررسی و از تاکتیکهای لوپتگی در سویا صحبت کردیم.
8. «روزی روزگاری سینما» – اپیزود پنجم: قدم زدن روی آب
از پادکست هایی که در سری متولدین قرنطینه هم معرفی شد.
توضیح اپیزود: در این اپیزود سراغ فیلمهایی رفتیم که موسیقی در اونها نقش مکمل دارن. فیلمهایی که موسیقیهاشون هم برای ما مهم شدن، هم برای کاراکترها. این قسمت در مورد موسیقیه، و تاثیری که روی روند داستان میذاره. این قسمت رو به موریکونه بزرگ و طرفدارانش تقدیم میکنیم.
9. «انسانک» – اپیزودهای 17 و 18
باز هم از پادکست های معرفی شده در متولدین قرنطینه
10. «بی پلاس» – آدم های معمولی
توضیح اپیزود: چطور آدمهای معمولی تبدیل میشن به کسانی که فعالانه در جنایتهای شنیع شرکت میکنن؟
11. «جهان شگفت انگیز مغز» – قسمت دهم: راز معبد مغز
توضیح اپیزود: برای بسیاری از ما اتفاق افتاده است که حالمان خوب نیست. اما چرا نمیدانیم چرا حالمان خوب نیست؟
گفتگو سیاوش صفاریان پور با دکتر حامد اختیاری، عضو هیات علمی دپارتمان روانپزشکی دانشگاه اوکلاهما، مرکز مطالعات مغز لوریت
12. «ناوکست» – فایده های شرک و الحاد
توضیح اپیزود: تو این قسمت، به بخش دو از داستان ادیان میرسیم
در اینجا، قصههای هزارویکشب را با هم میشنویم.
اگه براتون سواله چطوری پادکست ها رو گوش کنید یه سری به این پست بزنید با کدوم اپ یا پلتفرم پادکست گوش می دید؟